Серед безлічі різних заготовок на зиму, я маю ще кілька відмінних рецептів домашніх томатних соусів. І сьогодні приготуємо один із них – це буде пряний томатний соус Кетчуп з базиліком та гострим перцем.
Він виходить досить густий, насичений, за рахунок великої кількості прянощів – ароматний, на смак кисло-солодкий, в міру гострий, дуже апетитний і 100% натуральний!
Інгредієнти:
- 2,2 кг помідорів
- 200 г цибулі
- 30 г часнику
- гострий перець за смаком
- 100 г свіжого базиліка
- 30 г солі (1 ст. л.)
- 150 г цукру (5 ст. л.)
- 170 г яблучного оцту 6% (100 г 9% або 2-3 ч. л 70%)
- 6-7 горошин запашного перцю
- 15-20 бутонів гвоздики
- 1/3 ч. л. чорного перцю горошком
- 1/2 ч. л. насіння гірчиці
- 1/4 ч. л. кориці
- 1/2 ч. л. сухого майорану
- 1 ч. л. солодкої паприки
ВИХІД: 1,5 літра
Приготування:
- Крім спецій і прянощів, про які я скажу трохи пізніше, нам знадобляться стиглі томати, гострий або напівгострий перець, цибуля, часник і щедрий пучок базиліка. У мене 2,2 кг стиглих томатів.
- Помідори миємо, видаляємо плодоніжки, і усі пошкоджені та зіпсовані місця, зверху робимо хрестоподібний надріз і складаємо в каструлю чи миску. Заливаємо їх окропом і залишаємо на 5 хвилин.
- Цим часом очищаємо гострий перець від насіння – у мене напівгострий, тому я візьму більше, а ви беріть кількість перцю на власний розсуд і смакові уподобання. Якщо немає свіжого перцю – використовуйте сушений.
- Крім того, 200 г цибулі – це дві середні цибулини, розрізаємо на кілька частин для подальшого подрібнення.
- Ще нам знадобиться невелика голівка часнику та 100 г свіжого базиліка. Відокремлюємо від нього тільки листочки та молоденькі гілочки, стебла нам не знадобляться.
- Зливаємо з помідорів гарячу воду і заливаємо їх холодною – від різниці температур, шкірка моментально починає відокремлюватися. Ще через пару хвилин зливаємо з них усю воду і тепер легко та невимушено очищаємо.
- Листя базиліка нарізаємо якомога дрібніше і складаємо в окрему миску.
- Очищені від шкірки і крупно нарізані томати, цибулю, гострий перець і часник подрібнюємо в блендері в пюре.
- Абсолютно однорідну томатну масу виливаємо в каструлю, в якій варитимемо томатний соус.
- Для цих цілей вам знадобиться каструля, об’єм не менше 3 літрів.
- Крім цього, підготуємо ароматну суміш із прянощів – висипаємо в млин або кавомолку 6-7 горошин запашного перцю, 15-20 бутонів гвоздики, 1/3 ч. л. чорного перцю горошком, 1/2 ч. л. насіння гірчиці, 1/4 ч. л. кориці, 1/2 ч. л. сухого майорану та 1 ч. л. солодкої паприки.
- Прянощі подрібнюємо в однорідний порошок і відразу ж висипаємо в каструлю з томатною масою.
- Відправляємо майбутній соус на плиту, додаємо столову ложку солі – це 30 г та приблизно половину від норми цукру – у мене 150 г. Все ретельно перемішуємо та доводимо суміш до кипіння.
- Томатна маса, що закипіла, на даному етапі досить рідка і зовсім не схожа на кетчуп, тому її необхідно уварити. Періодично помішуючи, суміш уварюємо на середньому вогні, не накриваючи каструлю кришкою, до зменшення початкового обсягу в 1,5-2 рази.
- Соус повинен загуснути, при цьому піну я не знімаю, у процесі варіння вона сама зникає. Через 40 хвилин уварювання соус став уже набагато густішим.
- Додаємо в нього цукор, що залишився і вливаємо 170 г 6% оцту, у мене домашній яблучний.
- Все добре перемішуємо та знову уварюємо протягом 20-30 хвилин.
- Якщо будете використовувати 9% оцет, вам знадобиться 100 г, а якщо 70% оцтову есенцію, то 2-3 чайні ложки.
На даному етапі спробуйте соус на смак і при необхідності підкоригуйте кількість солі та цукру. - Майте на увазі, що в гарячому вигляді кетчуп може здатися вам все ще рідким, занадто гострим і занадто пряним, але варто його охолодити і смак стає більш м’яким і збалансованим.
Як тільки соус досягне бажаної консистенції, додаємо в каструлю дрібно нарізаний базилік, кип’ятимо ще 5 хвилин і можна розливати по стерилізованих баночках. - У мене баночки об’ємом 280 мл. Розливаємо киплячий соус у банки і герметично закручуємо стерильними кришечками.
- Перевертати банки не потрібно, даємо їм охолонути природним чином за кімнатної температури і відправляємо на зберігання. Зберігати кетчуп можна хоч у коморі, хоч у підвалі.
З цієї кількості продуктів виходить 1,5 літра смачного, ароматного та дуже апетитного соусу. Рекомендую приготувати і спробувати, сподіваюся, що цей кетчуп припаде вам до смаку!