Цей рецепт консервування огірків перевірений роками – простий, швидкий та зручний. В результаті виходить закуска з пікантним смаком, помірною гостротою, хрусткими і надзвичайно смачними огірками. Вона чудово доповнить пюре, макарони або каші. Такі огірки можна заготовити на зиму або насолоджуватися їх смаком вже через добу.
Інгредієнти:
- огірки – 3 кг
- вода – 125 мл
- оцет (9%) – 100 мл
- олія – 250 мл
- цукор – 180 г
- сіль – 1,5 ст. л.
- кетчуп томатний – 250 г
- кетчуп чилі – 250 г
- часник – 2 головки (12 зубчиків)
Приготування:
- Банки для закуски я беру з гвинтовими кришками (так найшвидше) і не стерилізую, просто заливаю окріп, збовтую і виливаю воду.
- Взагалі питання стерилізації викликає багато суперечок, цікаво дізнатися про вашу думку з цього приводу.
- Тепер в каструлю виливаємо воду і 9% оцет, склянку олії, а також висипаємо 180 г цукру і 1,5 ст. л. солі, ще кладемо по 250 г 2 видів кетчупу – томатний та кетчуп чилі. Перемішуємо до однорідності та маринад для огірків готовий. Поки відставимо його убік і наріжемо огірки.
- Відрізаємо у них хвостики та розрізаємо на 4 частини. Якщо огірки довгі та великі, то перерізаємо ще навпіл. Так буде зручніше їх класти у банку, а потім їсти.
- Закуску я роблю у двох каструлях, бо ніде не можу знайти велику каструлю на 10 літрів. Якщо у вас є така, то ви приготуєте огірки трохи швидше, ніж я! Отже, я розливаю маринад порівну і кладу огірки в нього.
- Якщо огірки у вас підвели, то залийте їх холодною водою на кілька годин. Вони відновлять свій зовнішній вигляд, будуть зелененькі і бадьорі, наче тільки з грядки.
- Ставимо каструлі на плиту, включаємо максимальне нагрівання, щоб маринад швидше закипів, добре перемішуємо, накриваємо кришкою і проварюємо огірки на слабкому вогні 25 хвилин.
- Огірки зараз пустять сік, рідини побільшає і вони будуть повністю занурені в маринад.
- Пройшло 10 хвилин, бачите скільки вже рідини. Ще раз перемішую та залишаю під закритою кришкою проварюватись далі.
- Ну що ж, 25 хвилин минуло, тепер я об’єдную огірки з двох каструль, перемішую і додаю часник, пропущений через прес.
- Я кладу одну велику голівку часнику, він цього року дуже великий. Якщо головки у вас середнього розміру, то кладіть дві, десь 12 зубчиків. Огірки вийдуть трохи гостренькі. Якщо багато часнику вам не подобається, то покладіть 3-4 зубчики лише для аромату.
- Перемішуємо огірки з часником, накриваємо кришкою та проварюємо ще 10 хвилин.
- Ось і все, тепер залишилося розлити у банки і закрутити.
- Дуже зручно використовувати вирву – і шийка у банки залишиться чистим і повз нічого не розіллєте.
- Розкладаємо огірки по банках так, щоб вони були повністю покриті маринадом. А який аромат на кухні стоїть, такий часниково-томатний, прямо так і хочеться огірки відразу спробувати.
- Перевертаємо банки вгору дном і залишаємо на столі за кімнатної температури до повного остигання.
Із 3 кг огірків виходить 7 банок по 550 мл. Така закуска чудово зберігається і без підвалу.
Також огірки можна не закручувати в банки, а скласти в контейнер і поставити в холодильник, але зважайте на те, що закуски вийде багато.